Grote verschillen tussen prijzen thuis tanken en tankstations

Nog niet eerder waren verschillen in prijzen tussen tanken aan huis via een thuistankinstallatie en prijzen op tankstations zo groot als op dit moment. Dit komt doordat de productie van olie als gevolg van de coronacrisis compleet uit verhouding is met de vraag naar olie. Die vraag naar olie en brandstoffen is namelijk met ongeveer een derde gedaald sinds er vanwege de coronacrisis overal massaal lockdowns zijn afgekondigd. Hierdoor staan vliegtuigen aan de grond en wordt er veel minder auto gereden.

Wereldwijd tekort aan opslagcapaciteit
Ook opslag van de – oplopende – voorraden olie is vanwege de overproductie ook een probleem. Inmiddels is er een gebrek aan opslagplaatsen, waardoor de prijzen van nog beschikbare opslagplaatsen enorm omhoog zijn gedreven. Handelaren slaan veel olie op op schepen, wat duurder is dan aan land. De VS slaat momenteel olie op in treinwagons en lege pijpleidingen. In Europa wordt onder andere gebruik gemaakt van lege zoutgrotten in Scandinavië.

Tankstationprijzen dalen nauwelijks
De overproductie van olie heeft als gevolg dat de prijzen voor oliehandelaren dalen en daarmee de prijzen voor thuistankinstallaties ook. Aangezien de prijzen aan tankstations momenteel helaas niet veel zullen veranderen aan het tankgedrag van consumenten, verandert die prijs veelal niet.

Thuistankinstallatie vaker goedkoper
Dat de prijs bij tankstations hoger ligt dan bij leveringen aan huis via thuistankinstallaties is niet nieuw. Dit verschijnsel doet zich vaker voor in geval van overproductie. Voor veel bedrijven is het dan ook zinvol een thuistankinstallatie in te zetten.

Wilt u weten of een thuistankinstallatie u ook voordeel oplevert?
Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op!

 

Meer lezen?