Voorschriften van voertuigproducent leidend?

Juni 2016 – Regelmatig gebeurt het dat een voertuigproducent voor zijn voertuig het gebruik van een eigen smeermiddelenmerk aanbeveelt. Soms gaat het zelfs zo ver dat aangegeven wordt dat indien dit product of merk niet ingezet wordt, de garantie vervalt. Mag dat eigenlijk?

Kort gezegd: nee. Sinds het Verdrag van Rome mag de voertuigproducent voor zijn voertuigen het gebruik van eigen smeermiddelen en andere vloeistoffen of die van een bij naam genoemde smeermiddelenproducent niet opleggen. Wel mag de voertuigproducent een minimale kwaliteit en een minimaal prestatieniveau opleggen (API, ACEA, specificaties van de producent).

Hoe zit het dan met garanties?
Indien de aanbevelingen van de voertuigproducent niet gevolgd worden, blijft de garantie gewoon van kracht. De voertuigproducent mag zijn garantie dus niet herroepen wanneer andere smeermiddelen ingezet worden als deze wel aan het minimale prestatieniveau voldoen. Voertuigproducenten, importeurs of dealers kunnen zware boetes krijgen wanneer ze deze regels niet naleven.

Gulf-smeermiddelen voldoen aan (hoogste) kwaliteitsvereisten
Alle producten van Gulf voldoen overigens aan de belangrijkste kwaliteitsvereisten, waardoor ze voor u altijd in te zetten zijn. Mocht u specifieke vragen hebben over de inzet van onze smeermiddelen, belt u ons dan gerust op 088-400 3400.